Pind-Mental

Web-sidens emner       Bestil her   

               

                                      Op

bulletPlacebo
bulletNocebo
bulletForskellige faktorer

 

Ordet placebo kan oversættes med "jeg vil behage". Placebo-begrebet anvendes inden for den medicinske forskning, hvor det aktive stof, som man ønsker at undersøge, sammenlignes med et stof uden aktivitet : placebo.

Placebo har i alle undersøgelser en vis virkning. Og for at en behandling skal være god, skal effekten derfor være bedre end placebo-effekten. Helbred dig selv Hvorfor virker placebo? Det gør det, fordi patienten tror på behandlingen. Og troen kan som bekendt flytte bjerge.

Placebo-effekten er nok den væsentligste effekt ved mange naturbehandlinger i folkemedicinen. Af den grund betragter mange læger begrebet noget nedladende. En medvirkende årsag hertil kan også være, at placebo-behandling ved videnskabelige forsøg kaldes en "narre-/snyde-behandling". Men i virkeligheden er det et fantastisk begreb. For det fortæller, at mennesket i sig har uudnyttede ressourcer. Det er blot et spørgsmål om at få disse ressourcer aktiveret.

Kroppen besidder med andre ord selvhelbredende kræfter, som bare venter på at blive stimuleret på den rette måde. Smerter er meget påvirkelig for placebo-effekten. Sammenligner man morfin og placebo, kan placebo virke i helt op til 40% af tilfældene. Denne undersøgelse er af ældredato, og i dag ville man anse en sådan undersøgelse for uetisk.                 

Til TOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nocebo

Placebos modsætning kaldes nocebo, og det betyder "jeg vil skade". Nocebo-effekten fremkaldes af patientens negative forventninger. Enten til en behandling eller til en tilstand. Afprøves et lægemiddel overfor placebo, vil der være bivirkninger af lægemidlet. Men der vil også komme bivirkninger i den gruppe, der kun får placebo. Her er det de negative forventninger til behandlingen, der giver symptomerne.

At hårtab kan opstå i en placebo-gruppe ved undersøgelse af kemoterapi viser, hvor stærkt den negative virkning også kan være.                         

Til TOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forskellige faktorer

Vore forventninger har noget med tidligere erfaringer at gøre. Har vi gode erfaringer med en bestemt brusetablet, kanden godt virke efter den sædvanlige 1/2 time, selvom vi 2timer senere finder ud af, at glasset med opløsningen stadigvæk står urørt på køkkenbordet! Positive faktorer er ikke blot forventning, men også troen og viljen til at få noget godt ud af en situation. Negative faktorer kan være frygt og angst pgra smerten, eller mistillid til tabletter eller behandleren. Er man passiv og afhængig af andre, skal der skrappere midler til at overvinde de negative kræfter. Er forventningerne til en behandling store, og det ønskede mål ikke opnås, vil det resultere i skuffelse, der hører til blandt de negative faktorer.

Til TOP

 

                                                             Send e-mail  med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted til                                                                                                        dr.robert@dadlnet.dk                                                      
    Sidste opdatering 15-2-2020                   Web-site er oprettet 15-01-2002